Rubriky
Blog

Rozdávání Betlémského světla v Chotěboři 🕯️

Tradičně den před Štědrým dnem rozdávali skauti a skautky na chotěbořském náměstí Betlémské světlo v indiánském wigwamu, které k nám doputovalo až z Betléma.

Cestu z Betléma do Rakouska absolvuje vánoční plamínek letecky, zde se pak během slavnostní ekumenické bohoslužby předal skautům z jednotlivých evropských zemí. Letos tato slavnost proběhla v sobotu 9. prosince ve Vídni. O týden později, v sobotu 16. prosince, ho dobrovolní skautští kurýři rozvezli vlaky do všech koutů republiky.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již od roku 1989. Do tehdejšího Československa se dostalo díky exilovým skautům, kteří jej v prosinci 1989 donesli až pod sochu sv. Václava v Praze. Po pádu komunistického režimu byl v tu chvíli skauting u nás čerstvě znovu povolený a příjezd Betlémského světla byl jednou z prvních větších akcí, na nichž se skauti a skautky mohli svobodně sejít.

Myšlenka Betlémského světla vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem.

Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství.

Informace o Betlémském světle najdete na www.betlemskesvetlo.cz