Rubriky
Blog

Rozdávání Betlémského světla v Chotěboři

Více než třicetiletou tradici Betlémského světla nepřeruší ani současná složitá situace. I letos symbol míru a přátelství v podobě plamínku z Betléma rozdávali den před Štědrým dnem skauti a skautky na chotěbořském náměstí v podsadovém stanu. Celá akce však probíhala za zpřísněných hygienických pravidel.

Pro tento ročník vybrali pořadatelé heslo „Mír překonává hranice,“ které se zatím daří naplňovat. Plamínek z Betléma doputoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti šířili dál. V neděli 13. prosince si plamínek převzali na hraničním přechodu Drasenhofen – Mikulov brněnští skauti.

Po České republice pak Betlémské světlo rozvezli skautští kurýři vlaky, a to v sobotu 19. prosince. Chotěbořští skauti a skautky z oddílu Sokolů ho jako každý rok rozváželi na trati z Havlíčkova Brodu.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již od roku 1989. Do tehdejšího Československa se dostalo díky exilovým skautům, kteří jej v prosinci 1989 donesli až pod sochu sv. Václava v Praze. Po pádu komunistického režimu byl v tu chvíli skauting u nás čerstvě znovu povolený a příjezd Betlémského světla byl jednou z prvních větších akcí, na nichž se skauti a skautky mohli svobodně sejít. Myšlenka Betlémského světla vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa.

Informace o Betlémském světle najdete na www.betlemskesvetlo.cz