Rubriky
Blog Blog 6. oddílu

Napříč Prahou přes tři jezy

Mají-li vodní skauti něco jako pouť, tak jí je určitě závod Napříč Prahou pře tři jezy. Je to akce, která se koná každý rok na Sv. Václava, tedy 28.září a to již více, než 70 let. Jedná se o závod pramic na trati dlouhé 6,5 km. Jak již název vypovídá, v trase jsou tři jezy, jejichž šlajsny ( propustě ) se pro vodáky otevírají pouze jednou ročně během této akce, jejíž součástí je kromě závodu i volné splutí.

A právě volného splutí jsme se letos poprvé zúčastnili i my. Jeli jsme na raftu ve složení dva dospělí a tři děti. Přestože na raftu není jízda tak záživná jako na pramici, i tak jsme si ji užili. Trasa totiž vede centrem Prahy pod Karlovým mostem s krásným výhledem na Hradčany. A velkým zpestřením jsou i parníky jezdící všude kolem nás. Důvodem, proč je tato akce tak populární a zajímavá je právě jízda přes tři jezy, respektive jejich šlajsnami. Šlajsny jsou z kopce a některé mají i kaskádu v podobě schodů, takže už samotný průjezd šlajsnou je zážitek.

Pomyslnou třešničkou na dortu však je terén pod šlajsnami. Pod nimi se totiž tvoří pěkné vlny a zvláště ta pod jezem u Karlova mostu je opravdu obrovská, jako vystřižena z nějaké alpské řeky. A právě zde jsme byli rádi, že jedeme na raftu, protože pramice trpí zalitím a nejedna jde ke dnu jako ponorka. Takžezatímco my na raftu jsme si to skvěle užili, někeré posádky pramic využili přítomných vodních
záchranářu a nechaly se vytáhnout z vody. I tato akce nás tak nadchla, že se už teď těšíme na příští ročník.