Rubriky
Blog

Středisková výprava do Chlébské

O víkendu 19. – 21. října jsme se vydali na výpravu do skautské chatové základny Chlébské. Jeli jsme vlakem do Havlíčkova Brodu a poté jsme přestupovali na rychlík do Žďáru nad Sázavou. Tam jsme nastoupili do vlaku směrem na Nedvědice, ale protože byla výluka, polovinu cesty jsme strávili natěsnaní v autobuse.

Jakmile jsme přijeli do Nedvědic, vlčatům a světluškám se odvezly batohy na základnu, ale skauti a skautky si museli brát všechna svá zavazadla sami. Šli jsme nejprve po rovině, ale pak nastal namáhavý kopec, po kterém cesta trvala déle, a navíc bylo šero, takže ani nebylo moc vidět. Když jsme přešli přes kopec, pod námi byla vesnička Chlébské. Došli jsme až do skautské stanice a tam jsme si rozdělili chatky. Chvíli jsme odpočívali, ale potom už byla večeře. Po večeři jsme si vyčistili zuby a šli jsme na kutě.

Ráno jsme se nasnídali a pak vyslechli rytíře z Pernštejna, pod jehož vedením jsme odešli na hrad Pernštejn, kde jsme šli na zajímavou prohlídku. Cestou zpět jsme šli na louku, kde jsme nanosili dřevo a vykopali ohniště, na kterém jsme si uvařili polévku. Když jsme po sobě zahladili stopy, tak jsme šli nazpět. Došli jsme a dlouho jsme odpočívali, než začal program. Světlušky a vlčata hráli všelijaké hry v jídelně, zatímco skauti a skautky hráli hry o CHKO a poznávání obrázků.

Pak byla večeře a Krtek zjistil, že bude částečné zatmění měsíce. Ale to už si naše skupinky svolal hospodský zdejší krčmy s tím, že každá skupinka má za úkol sehnat listinu, ve které stojí, že získají status města. Úkol ale nebyl snadný, bylo potřeba sehnat spoustu razítek a podpisů, a nakonec potvrzení od samotného krále. Po hře se šlo spát a pár skautů a skautek se sešlo v 01:35, aby slabé zatmění pozorovali. V neděli jsme uklízeli chatky a potom šli zpátky do Nedvědic a nasedli jsme do vlaku a jeli jsme domů.

Veverka