Rubriky
Blog Blog 6. oddílu

KDO PŘEŽIJE, VYHRAJE 2!

Přesně tento název měla roverská akce, která se ukutečnila o víkendu 29.-30. listopadu 2013 v prostoru bývalého učiliště ve Štěpánově. Jen pro vysvětlení, roveři jsou skauti od 15 let, kteří mají hodně zážitkový program, ale zároveň se řídí heslem „Sloužím“. Tuto akci organizoval 6.oddíl
Sokoli, střediska Doubravka Chotěboř jako volné pokračování letního tábora v Holandsku, který organizovali vodní skauti z Havlíčkova Brodu a následné akce na Orlovech, na které se rozhodlo, že se pravidelně každé tři měsíce budeme scházet.

Akce začala v pátek o půlsedmé večer ve stanici Bílek, kde vystoupilo z vlaku 20 skautů mířících právě do Štěpánova. Po příchodu a ubytování jsme si zahráli několik zajímavých seznamovacích her. Poté jsme pozdě do noci hráli na kytaru a zpívali.

Sobotní dopoledne bylo ve znamení Služby. Rozdělili jsme se na 4 skupinky a vyrazili sloužit. První skupinka šla do Sloupna, kde pomohla jedné paní naštípat dříví a shrabat listí na zahradě. Druhá skupinka vyrazila do Podmoklan, kde navštvila osamnělého osmdesátidevítiletého pána, se kterým si povídali a se zájmem poslouchali jeho bohaté paměti.

Třetí skupinka byla v Hařilově Lhotce k dětem, které vyrůstají bez matky. S nimi si pohráli, vyzkoušeli a skautský program a protože je to bavilo, tak dostali nabídku začít skautovat. Poslední a nejpočetnější skupinka odjela do Slavíkova do Domu s pečovateksou službou, kde obveselili místní obyvatele hrou na kytaru a hraním společenských her, např. Člověče, nezlob se. Všechny čtyři služby byly úspěšné a splnili svůj účel. Odpoledne bylo ve znamení strategické hry v bývalé školní jídelně. Po desáté hodině večer pak začala noční hra, což byl zlatý hřeb celé akce. Tato hra byla na motivy válečného výsadku a byla zahájena pátrací hrou v rozsáhlých prostorách staré budovy, kde se týmy z nalezených lístečků dozvěděly, že jsou partyzány bojující proti nacistům a že je čeká výsadek. Hned poté, co se týmy dozvěděly o svém poslání, byly odvezeni Jeníkovce, kde proběhl onen očekávaný výsadek. Odsud měli dojít do Libické Lhotky, kde měli najít místní spojence, kteří jim měli sdělit polohu tajné nacistické základny, kde jsou tajné
nejnovější zbraně. Potíž byla v tom, že je celou dobu pronásledovali nacisté a připravovali je o cenné životy. Cílem této „mise“ bylo najít základnu a odpálit rakety, které tu nacisti přísně střežili. Tento nelehký úkol se nakonec podařil všem týmům a nacisté o své nebezpečné zbraně přišli. Vzhledem k tomu, že jsme šli spát v brzkých ranních hodinách, vstávali jsme vpoledne a místo snídaně měli rovnou oběd. Po něm bylo vyhlášení výsledků rozdání cen. O půltřetí byla akce ukončena a účastníci odešli na vlak do Bílku.

Celá akce byla úspěšná a nám nezbývá, než se těšit na další s názvem Kdo přežije vyhraje 3, která proběhne pod taktovkou skautů ze Žďáru nad Sázavou.

Na závěr bych jménem organizátorů rád poděkoval všem, kteří pomáhali s přípravou, dále pak panu Zmekovi z Libické Lhotky, který nám umožnil během noční hry použít jeho stodolu jako základnu místního odboje a v neposlední řadě starostovi obce Bezděkov, panu Stehnovi, který nám umožnil celý víkend pobýt v naprosto úžasných prostorách.

Zdeněk Matějka – Miki