Rubriky
Blog

Společně proti leukémii

O víkendu 14. – 16. června narazili řidiči na dvaapadesáti čerpacích stanicích po celé České republice na skauty v „krvavě“ rudých tričkách. Uskutečnil se totiž již 16. ročník tradiční sbírky Společně proti leukémii! 

Chotěbořské skautské středisko Doubravka si tuto akci nenechalo ujít a v pátek 14. června se roveři vydali na benzínové stanice v Chotěboři a Ždírci nad Doubravou. Skauti a skautky projíždějícím autům umývali okna a řidiči jim na oplátku mohli vhodit dobrovolný příspěvek do zapečetěné kasičky.

Projekt je jedinečný, protože nejde jen o vybírání finančního příspěvků, ale především o informování široké veřejnosti a vysvětlení důležitosti dobrovolníků pro darování kostní dřeně. Zatímco samotná transplantace je placena zdravotní pojišťovnou, vyhledání vhodného dárce – a s tím spojené vytvoření registru potenciálních dárců kostní dřeně – je hrazeno pouze prostředky, které se podaří získat Nadaci pro transplantace kostní dřeně od dárců a sponzorů.

Výtěžek ze sbírky v Chotěboři, 7 696 Kč, putoval na konto Nadace. Společně s dalšími skautskými sbírkami se podařilo nashromáždit 247 211 Kč. Důležité ale nejsou jen peníze, ale zvýšení povědomí o problematice leukémie. Každý kdo prošel náročnou léčbou je svému dárci – zachránci neskonale vděčný.

Podrobnosti o sbírce a možnosti další pomoci naleznete na webu skautské sbírky nebo stránkách Nadace.

Děkujeme všem dárcům!

Jana Mieslerová, Jakub Hájek