Rubriky
Blog

Kukačky tahaly za provázky 🎎

První březnový víkend jsme se s celým oddílem vydaly na víkendovou výpravu do Chrudimi. Sešly jsme se na chotěbořském nádraží, kde jsme čekaly na náš vlak. Cesta utekla docela rychle, nemusely jsme nikde přestupovat, takže jsme vystoupily až v Chrudimi, kde nás překvapil déšť. Rychle jsme se proto vydaly do klubovny místních skautů, kde jsme si domluvily spaní.

V klubovně jsme byly co by dup, zabydlely jsme se a najedly se. Nejstarší holky vyrazily na nákup a my si zahrály hru pexeso, ale nebylo obyčejné, hrály jsme ho ve skupinkách a musely jsme si vymyslet nějakou taktiku, protože každá jsme mohly otáčet jen jednu kartičku, a protože pexeso bylo v jiné místnosti, musely jsme se hodně domlouvat, aby se nám podařilo najít, co nejvíce dvojic. Vyhrál tým Verča, Alisa a Amálka. Čas se nachýlil a my si na dobrou noc pustily pohádky s Hurvínkem Spejblem a Máničkou, protože druhý den navštívíme Muzeum loutkařských kultur.

Ráno po rozcvičce a snídani jsme vyrazily do města, kde jsme poznávaly krásy Chrudimi. U toho jsme měly za úkol zjistit několik odpovědí na otázky např. Jaký šroub vynalezl Josef Ressel? O půl dvanácté jsme se zase sešly u Širokých schodů, odkud jsme vyrazily zpět do klubovny na oběd.

Po něm jsme vyrazily do již zmíněného muzea loutek. V muzeu jsme si mohly prohlédnout historii českého loutkářství ale i loutky z celého světa. Nechyběl ani Spejbl a Hurvínek, tvorba Jiřího Trnky nebo loutky Josefa Váchala. Velice nás také zaujaly zahraniční loutky z Asie, stínové loutky z Indonésie, výběr loutek z Indie, Japonska, Číny nebo Barmy a také raritu, vietnamskou vodní loutku. Také jsme si mohly vyzkoušet vedení některých druhů loutek. 

Po návratu do klubovny jsme se daly do tvorby vlastních papírových loutek a přípravy představení na večer. To nám zabralo nějaký čas. Po večeři jsme si zahrály pár her a než došlo na naše dvě představení, společně jsme popřály Verče k narozeninám a daly jí pořádného hobla. Obě představení se povedla hlavně díky krásně zhotoveným loutkám, které se všem opravdu povedly. Na závěr dne jsme si opět pustily dva příběhy Hurvínka.

Nedělní ráno je ve znamení úklidu a balení, i když jsme měly dost času na hraní několika her. Po připravení jídla na cestu jsme si daly ještě pár her a vyrazily jsme na nádraží. Vlak jsme stihly parádně a plné zážitků jsme se nechaly odvést domů.

Celá výprava byla bezvadná a všichni se nemůžeme dočkat té další!

Kukačky