Rubriky
Blog

Tábor v Říši divů 🎩

Nejočekávanější akce skautského roku je každoročně tábor. Na ten letošní jsme vyrazily v druhé polovině července na louku u obce Lhůta poblíž Libice nad Doubravou, tak jako v minulém roce. 

Táborové zázemí si budujeme sami za pomoci rodičů, takže nejdříve přijde na řadu práce a pak zábava. Díky velkému množství rukou šla stavba velice rychle, děkujeme všem pomocníkům, kteří nám věnovali svůj čas a pomohli nám se na louce zabydlet. Během pátku tak vyrostlo několik podsadových stanů, tee-pee, wigwamy a hangár.

První dny byly na táboře pouze starší účastníce – skautky a rangers, ty se přenesly do tábora jednotky M*A*S*H, do připravené hry na motivy amerického seriálu. Po zahájení tábora nás čekal noční poplach, kdy náš tábor napadla jednotka nepřátelské armády a my jsme byly donuceny k rychlé evakuaci. Abychom se dostaly do bezpečí, musely jsme zahájit noční pochod na nejbližší základnu. Vše se podařilo a my se vrátily v pořádku do tábora. Pro zvednutí morálky jsme od velení dostaly rozkazem uspořádání Štědrého dne s posezením u stromečku. Dále jsme řešily různé patálie jako inspekce od pomateného generála, zneškodnění bomby v táboře, pád vrtulníku a samozřejmě ošetřování zraněných. Vše se nám v nejlepší možné formě podařilo přežít a my tak šťastně absolvovaly vojenský výcvik.

Pátý táborový den nám dorazily mladší tábornice – světlušky. Společně jsme se přenesly do Říše divů jako Alenka. Na plese nás navštívil Bílý králík, který pospíchal, ale i tak nám stihl ukázat cestu skrz králičí noru. Setkávaly jsme se s ostatními obyvateli říše divů – Kloboučníkem, zajícem Březňákem kočkou Šklíbou a dalšími podivnými tvory. Houseňák Absolen nám v orákulu ukázal, že musíme zabít hrozivého Tlachapouda a tím pomůžeme Říši divů od kruté Srdcové královny. Posvačily jsme na čajovém dýchánku, dostaly se do hradu Srdcové královny, zahrály jsme si kroket, ukradly vorpálový meč, skolily Tlachapouda a porazily Srdcovou královnu. A na závěr jsme oslavily den nádherňajs.

Na táboře jsme přivítaly malé benjamínky, kteří si přijeli vyzkoušet táborový den. Holky se také zapojily do přípravy dřeva, kdy pracovaly s pilou a sekerou, pomáhaly s vařením v kuchyni, praly prádlo, nosily vodu a potraviny. Daly jsme se také do vylepšování naší kuchyně, pobily jsme ji dřevem a vytvořily jsme systém rolet na nová okna.

Během tábora se třem rangers podařilo složit zkoušku Tří orlích per. Tato zkouška se skládá ze tří částí – orlí pero mlčení, orlí pero hladu a orlí pero samoty, každá výzva se plní po dobu 24 hodin. Dvě světlušky si splnily zkoušku tří kapek rosy. Pro získání první kapky musely být šest hodin mimo tábor, pro získání druhé kapky se vydaly na cestu dlouhou 5 km, po cestě si musely všímat okolí a plnit další drobné úkoly, pro získání třetí kapky musely navštívit večer opuštěné místo a přinést důkaz. Na táboře pět skautek složilo u slibového ohně svůj skautský slib a také čtyři světlušky složily slib světlušek. Na cestě deseti světel se nám z pěti nejstarších světlušek – Užovek staly skautky a z družiny Sekaček se staly rangers.

Letos jsme také poprvé vyzkoušely nové výzvy, které si holky hojně plnily. Tři skautky si vyzkoušely výzvu 15 věcí, kdy po dobu jednoho dne a noci mohou použít jen 15 věcí, které si vyberou. Noční bdění – ležet jednu hodinu vzhůru ve spacáku, když tě uprostřed noci někdo vzbudí. Bosé nohy – zvládnout chodit celý den bosí rozmanitým přírodním terénem.

Za vedení družinových schůzek a další činnosti pro oddíl obdrželo šest členek – Lefe, Laura, Pája, Anežka, Bubáček a Mája, ocenění zelený březový lístek udělované lidem, kteří se dobrovolně věnují činnosti s dětmi a mládeží. Máme velkou radost, že jsme mohly holky odměnit a poděkovat jim za jejich práci.

Pro letošek se z tábora ozýval smích a čišela z nás velká radost. Jsme naplněni spousty zážitky, na které budeme hodně dlouho vzpomínat. A už se nemůžeme dočkat na další skautské dobrodružství!

Kukačky