Rubriky
Blog

Činnost 6. oddílu na dálku

6. oddíl Sokoli i v době virové pandemie pokračuje ve skautské činnosti. Samozřejmě i my jsme se museli přizpůsobit nařízením vlády, takže velká část našich aktivit byla přesunuta do online prostoru. Ano, skautský program je sice přirozeně vázán na osobní kontakt a pobyt v přírodě, avšak současná doba nám poskytuje úplně nové příležitosti, jen je potřeba se jich chopit a využít je.

Aktuální situace, kdy pro setkání na schůzce musíme používat počítače, nám například umožňuje naučit se dovednosti potřebné ve virtuálním světě, což by bylo při obvyklých schůzkách v klubovně mnohem náročnější. Také se můžeme zaměřit na aktivity, které se nejlépe dělají doma.

Konkrétně jsme se věnovali např. problematice dezinformací, či se něco naučili o běžných počítačových programech. Také jsme využili doma toho, že máme všichni svou kuchyni, a mohli si dovolit ji na část odpoledne obsadit a vyzkoušet si přípravu jednoduchého pokrmu. Domácí pohodu jsme využili také k bádání ve skautských knihách a zvláště poučení se o historii chotěbořského skautingu, který v loňském roce oslavil kulatých 100 let.

Ale ani v dnešní době nemůžeme celé dny zůstávat doma. Byť se venku nemůžeme potkávat s ostatními, snažili jsme se najít si zábavu při sólových aktivitách. Třeba jsme sbírali přírodniny, které jsme pak pozorovali doma ve sklenicích, jak se vyvíjí a rostou nebo jsme hledali neobvyklé věci v naší obci – skrytou pamětní desku či pěknou skalku na zahrádce, kterých jsme si dosud nevšimli.

Sokoli