Rubriky
Blog

Ohlédnutí

Ohlédnutí  

Vážení přátelé chotěbořských skautů, celý svět nyní čelí obrovské výzvě v podobě pandemie koronaviru. Je to čas, kdy nutná omezující opatření dopadají i na naši činnost. Proto mi v tomto čase dovolte krátké ohlédnutí za minulým rokem.

Ten se zapsal do historie skautského střediska díky dokončení stavby nové klubovny, ze které se i díky všem darům od dárců můžeme už přes rok radovat. Zároveň ale neleníme a klubovnu a její okolí postupně zabydlujeme a zvelebujeme. Věřím, že nová klubovna bude dobře sloužit a přinášet radost i budoucím generacím skautek a skautů.

Se 152 členy u nás i nadále pokračuje trend v nárůstu členské základny u dětí do 18 let, který je nejvýraznější v dívčím oddíle, kde v letošním roce vznikly hned dvě nové družiny. Skautek a skautů přibývá nejen v Chotěboři, ale po celé České republice, aktuální počet je 67 959.

V Chotěboři se děti již od 5 let věku mají možnost scházet v deseti skautských družinách, kde se v partě podobně starých kamarádů učí navzájem spolupracovat a spoléhat se sami na sebe i na své kamarády.

Nejvýznamnější akcí skautského roku bývá tábor. Ty se v uplynulém roce uskutečnily hned tři a vyjelo na ně 70 členů našeho střediska všech věkových kategorií.

Během roku 2019 jsme uspořádali řadu akcí jak pro naše členy, tak pro veřejnost. Setkat jste se s námi mohli třeba na slavnostním otevření skautské klubovny, na akci Na vlčácké stezce, na benzínce při Společně proti leukémii, na vánočních dílničkách a při rozvozu a rozdávání Betlémského světla. Snažíme se být prospěšní našemu okolí, a tak pravidelně vyrážíme uklízet odpadky do různých lokalit nebo pečujeme o chotěbořský židovský hřbitov.

Letošní rok měl být pro nás ve znamení oslav 100. výročí založení skautingu v Chotěboři. Bohužel kvůli nastalé situaci si nemůžeme oslavy užít tak, jak jsme plánovali a jak bychom chtěli. Rok 2020 pro nás bude jiným rokem. Jsem ráda, že i přes pozastavení činnosti skautští vedoucí stále věnují svůj volný čas a připravují pro děti program na doma a zapojují se jako dobrovolníci, kde je třeba.

Přála bych si, aby nadšení všech lidí kolem střediska v dalších letech vydrželo nebo i rostlo obdobně, jako naše členská základna. Aby se komunita kolem střediska stále rozrůstala o lidi, kteří nechtějí stát stranou, ale mají chuť připojit ruku k dílu. Všem vám, aktivním členům oddílů, podporovatelům, dárcům, sponzorům i přátelům děkujeme za veškerou přízeň, podporu a důvěru. Jsem velice vděčná a pyšná na všechny z vás, kteří svůj volný čas věnujete skautské myšlence, velice si vás vážím, neboť právě díky vám se daří plnit naše poslání – dělat svět lepším.

Lenka Pavlásková – Čím
vedoucí střediska