Rubriky
Blog

25 let obnoveného skautingu

V úterý 2. prosince uplynulo 25 let od obnovení skautingu. Těsně po událostech 17. listopadu 1989 akcelerovaly snahy o obnovení českého skautingu. Ještě před revolucí se objevily dvě iniciativy snažící se o obnovení v rámci slábnoucího komunistického režimu, který skautskou činnost zakázal hned dvakrát. Poprvé byl skauting zakázán nacisty.

Prvotní úvahy předpokládaly obnovení v rámci Socialistického svazu mládeže, ale již 26. listopadu vniká prohlášení volající po ustavení skautské organizace zcela nezávislé na SSM. O dva dny později vzniká v Praze Skautská informační kancelář, která měla za úkol sdružovat zájemce o skauting, šířit informace a podporovat obnovu Junáka. Snahy vyvrcholily 2. prosince, kdy se v pražské Městské knihovně konalo ustavující shromáždění, na které přijeli skauti a skautky z celého Československa a Junák byl po devatenácti letech opět obnoven.

Jako připomínka uplynulých 25 let se v Praze v neděli 30. listopadu konalo slavnostní shromáždění v sále Baráčnické rychty. Večera se zúčastnilo mnoho účastníků obnovujícího setkání, ale i mnoho těch, kteří se ke skautingu přidali až později. Mezi nimi i současný náčelník a náčelní, kteří vyslali nedující poselství: „Vzpomeňme v těchto dnech také na všechny, kteří skautingu zůstali věrní v dobách nesvobody, na ty, kteří skauting udrželi a obnovili pro další skautské generace. A až se potkáme na oddílových schůzkách, třeba na těch vánočních, nezapomeňme připomenout nejen těm nejmladším, že svoboda ani skauting nejsou samozřejmost.“

Jakub Hájek