Rubriky
Blog

Zemřel bratr Petr Hájek – Balú

Je naší smutnou povinností oznámit, že nás navždy opustil bratr Balú – Petr Hájek. Zemřel 27. prosince ve věku 74 let.

Balú byl významná osobnost nejen chotěbořského skautingu, pedagog, skautský spisovatel, znalec přírody a odborník na skautskou ideu a výchovu vlčat, vzdělavatel a jeden z nositelů nejvyššího českého skautského vyznamenání řádu Stříbrného vlka za svoji celoživotní skautskou práci a oddanost skautingu.

Během krátkého období znovuobnovení skautingu (1968 – 1970) stihl složit vůdcovské zkoušky, absolvovat lesní školu a založit skautský oddíl, který byl součástí našeho střediska Doubravka Chotěboř. Na skautování nerezignoval ani i v období normalizace, kdy i po roce 1970 snažil dále udržovat aktivní skautské společenství spolu se staršími členy oddílu a střediska. Kvůli své skautské činnosti byl perzekuován, musel opustit chotěbořskou školu a od poloviny 70. let učil na škole ve Vilémově. Po listopadu 1989 se okamžitě zapojil do znovuobnovení našeho střediska, kde působil jako vůdce oddílu vlčat a výchovný zpravodaj.

Kromě toho působil jako instruktor na Ekumenické lesní škole, ČLK Corda, VLK Gong a mnoha dalších kurzech a vzdělávacích akcích. Napsal mnoho publikací zaměřených zejména na skautskou ideu a výchovu vlčat.

Bratře Balú, děkujeme!