Rubriky
Blog Blog 12. oddílu

Kukačky v Žumberku

Nemohly jsme si na výpravu vybrat lepší víkend, než 4. – 6. května. Celý víkend jsme měly báječné počasí, což jenom umocnilo náš zážitek z ní.

Sešly jsme se na nádraží, kde jsme shodou okolností potkaly i 6. oddíl, který taktéž vyrazil na výpravu. Vlakem jsme jely na zastávku Zaječice, která se nachází před Slatiňany. Tam jsme se spočítaly, jestli se někdo nezapomněl ve vlaku a rozdělily jsme se na dvojice, které dostaly mapu, podle které jsme měly dojít do klubovny do Žumberka. Cesta byla úžasná, protože po silnici jsme šly vždy jenom kousek, převládala cesta polem a lesem, kde jsme si udělaly pauzu na menší svačinu. Rychlejší jedlíci si stihli zahrát oblíbenou oddílovou hru na schovávanou. To byla před námi ještě polovina cesty, ale i tak jsme k základně dorazily za chvíli a hlavně za světla.

Skauti jsou dost šprýmaři, a čím jsou starší tím většími. Lišák s Baťťkou, kteří byli tak hodní a dovezli nám do klubovny jídlo a malým světluškám krosny, nám schovali klíče pomocí dvou tajných zpráv, ale vedoucí se nenechaly zahanbit a vyluštily je a my jsme se tak mohly ubytovat. Po společné večeři jsme si zahrály seznamovací hru s toaletním papírem, který voněl krásně po kokosu. Venku padla tma a my si šly ven zahrát ještě jednu hru. Rozdělily jsme se na družiny Jahůdky, Sekačky a Amazonky. Naším úkolem bylo přenést zprávu, kterou starší z nás měly různými způsoby zašifrovanou. Po dokončení úkolu jsme zjistily, že je to skautská večerka, kterou jsme si na dobrou noc zazpívaly. Když jsme byly všechny zalezlé ve spacáků, tak nám Šárka ještě pověděla pohádku o hloupé koze, která chtěla okrást babku, aby mohla jet do lázní.

Ráno jsme se zbudily o něco dříve než vedoucí. Po budíčku jsme vyběhly ven na rozcvičku. Po snídani jsme šly ven a samy jsme se rozdělily do čtyř týmů. Zahrály jsme si běhací pexeso a pak jsme hrály hru o živlech. Ke svačině jsme měly přesnídávku, což se nám hodilo, protože po svačině jsme se rozprchly po místní louce a poznávaly rostlinky, co tam rostly. Ty, které jsme poznaly, jsme si mohly utrhnout do mini zahrádky, kterou jsme si udělaly právě ze skleničky.

Po poledním klidu jsme vyrazily na menší výlet po okolí Žumberka. Zašly jsme se podívat na Šibeniční vrch, kde nic nebylo, a pak na poměrně zachovalou zříceninu místního hradu, kde jsme to pořádně prolezly. Když jsme se vrátily do klubovny, dozvěděly jsme se, že budeme mít k večeři buřty, takže jsme se vydaly shánět dřevo a klacky na buřty. O oheň se tentokrát starala Pája, která si tak splnila bod do skautské stezky. Všechny jsme se pořádně najedly a poprosily jsme Štěpu, aby nám zahrála na kytaru. Během toho, kdy jsme vesele zpívaly oblíbené oddílové písně, jsme stihly zatančit i oddílové tanečky. Když se setmělo a kytara utichla, tak jsme se šly chystat k spánku. Dneska nás Šárka na pohádce ošidila, ale byly jsme tak unavené, že jsme usnuly velmi brzo.

Ráno po snídani jsme si začaly balit, poklidily jsme klubovnu a vydaly se opět na vlakovou zastávku Zaječice. Cestou domů jsme si stihly ještě zazpívat, takže cesta vlakem utekla rychle a nás už na nádraží vítali rodiče. Teď si jenom pokládám otázku, jaké dobrodružství zažijeme příště?

Kukačky