Rubriky
Blog Blog 6. oddílu

Výprava do Žďárských vrchů a do Humpolce

Nyní si popíšeme dva výlety, které jsme museli absolvovat v rámci soutěže Malá energetická akademie ( viz samostatný článek ).

V pátek 29. ledna jsme využili toho, že jsou prázdniny a hned ráno jsme vyrazili vlakem a autobusem směr Žďár n/S a Fryšava. Kousek za Fryšavou jsme vystoupili mezi poli a dali se směrem k Pasecké skále. Měli jsme štěstí na pěkné počasí a procházka nádhernou přírodou, kde byl ještě narozdíl od Chotěboře místy i sníh. Po výstupu na Paseckou skálu, kde byl krásný výhled, jsme se odměnili opečeným buřtem na pravém přírodním ohništi. Výprava se nám tedy vydařila a jsme moc rádi, že jsme do této krásné krajiny vyrazili.

O dva dny později, tedy v neděli 31. ledna jsme si udělali krátký odpolední výlet na dálniční dvojmost, který se nachází u Vojslavic, asi 10 km za Humpolcem. Tentokrát jsme jako dopravní prostředek zvolili auta a po necelé hodině jsme byli na místě. Most se klene přes přehradu Želivka a
je zajímavý tím, že dvoupatrový. V horní části vede dálnice a ve spodní části vede silnice třetí třídy, která zde má netypicky čtyři pruhy. Čtyři pruhy proto, že za války byl most postaven jako budoucí dálniční most. Po válce však byl nevhodně nízky, proto se z něho udělali most pro místní slinici a na
něm se postavil nový dálniční most.

Most se nám velmi líbil a protože kolem přehrady je i krásná příroda, využili jsme volného času a šli se ještě kousek projít. Zažili jsme příjemně prožité nedělní odpoledne.