Rubriky
Blog

Valný sněm Junáka v Litomyšli

Historické památky, umění a moderní architektura – to je Litomyšl. Od 28. do 30. března se zároveň stala hlavním městem skautů a skautek z celé České republiky – konal se zde XIV. Valný sněm Junáka.

Je slunečný jarní den a turisté obdivují renesanční sgrafita zámku v Litomyšli. Najednou se z nedaleké jízdárny vyhrne dav skautů a skautek a po chvíli zase mizí v útrobách opravené budovy. Ani renesanční perla, zapsaná roku 1999 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, není větším lákadlem.

Více než 8000 psaníček na plášti zámku restauroval 17 let sochař Olbram Zoubek a jeho dílo je v Litomyšli přítomno na každém kroku. Nedaleko zámku najdeme moderní sgrafita na náměty dřevorytů Josefa Váchala a jeho unikátní nástěnné malby prezentuje místní Portmoneum. Nový kostel a Městský bazén reprezentují současnou tvář města.

Dlouhá jednání

Přestože doprovodný program byl nesmírně lákavý a počasí vábilo k toulkám zámeckými zahradami, byl jednací sál od samého počátku o pátečním poledni do nedělního odpoledne neustále zaplněn. Celkem přijelo téměř 500 delegátů, mezi nimi i dva zástupci chotěbořského střediska Doubravka – Magdaléna Paclíková a Jakub Hájek, a mnoho dalších hostí. Sídlem sněmu se stal Zámecký pivovar, představující unikátní skloubení historického objektu s citlivou moderní rekonstrukcí v těsném sousedství zámku.

Přes sněmem, nejvyšším orgánem Junáka scházejícím se jednou za tři roky, stála tři témata, která dopředu vyvolávala bouřlivé diskuse. Přesto celý sněm provázela výborná nálada a disputace mezi názorovými soupeři probíhaly věcně a bez osobních přívlastků.

Po sto letech k původnímu názvu

Prvním z témat Valného sněmu byla změna názvu organizace. Již v krajích získal největší podporu název Junák – český skaut, z. s. (zapsaný spolek – nutný dovětek dle nového Občanského zákoníku), který s přehledem zvítězil i v Litomyšli. Výsledek od řečnického pultu předsedající komentoval slovy: „Mám v ruce stanovy spolku Junák – český skaut schválené c. k. místodržitelstvím Království Českého dne 30. května 1914. – Po 100 letech se vracíme k původnímu názvu!“

Prozatím platí původní název. Přesný termín změny bude teprve stanoven a informovat o něm budeme jak na stránkách Chotěbořského Echa, tak webu chotěbořských skautů (doubravka.skauting.cz). Předpokládá se, že to bude ke konci letošního roku.

Nejobsáhlejším projednávaným materiálem byly nové Stanovy Junáka, které byly připravovány i kvůli novému občanskému zákoníku. Dlouhá procedura projednávání vyvrcholila o sobotní noci, kdy se drtivá většina delegátů vyslovila pro předložený návrh. I zde se symbolicky vracíme k prvním stanovám Junáka. Nové začnou platit skutečně sto let po účinnosti původních a to 14. června 2014.

Napínavé volby

Významný úkolem delegátů a delegátek byla volba nového Náčelnictva, Rozhodčí a smírčí rady a Ústřední revizní komise. Jaký význam volbě přikládají delegáti se ukázalo při půlnočním „grilování“ kandidátů, kdy po celodenním jednání byl až do jedné hodiny jednací sál stále téměř zaplněn.

Valnému sněmu byla dále představena Strategie Junáka do roku 2022, diskutovalo se o úpravách loga či členství v mezinárodních skautských organizacích. Významnými hosty sněmu byli ministr školství Marcel Chládek, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický nebo předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

To vše by nešlo zvládnout bez skvělého pořadatelského týmu, který čítal téměř sto skautů a skautek a na závěr jednání byl odměněn nejen potleskem, ale i symbolickou zlatou medailí.

Jakub Hájek